• Bløt hyse. Innledende studier 

      Joensen, Sjurdur; Bjørkevoll, Ingebrigt; Dahl, Reidun Wenche; Eilertsen, Guro; Skjerdal, Taran; Olsen, Jan-Vidar (Nofima rapportserie, Research report, 2002)
      Denne rapporten er finansiert gjennom Fiskeridepartementets satsing på ”Produktutvikling og Næringsmiddelteknologi for fiskeindustrien”. Hyse er et problematisk råstoff å håndtere ved at den lett blir bløt. Begrepet bløt ...
    • Bløt hyse. Spalting av hysefilet etter skinning 

      Joensen, Sjurdur; Olsen, Jan-Vidar (Research report, 2003)
      Rapporten omfatter hovedsakelig registrering av spalting under filetering og skinning av hyse som er kjølelagret på is i 2 til 7 dager. Skinningen er foretatt som en sammenlignende test av Baader 51 og Trio FDS 105. ...
    • Fra biprodukt til hovedprodukt. Eksempler på nye konsumprodukter fra biprodukter av laks og hvitfisk 

      Olsen, Jan-Vidar; Johnsen, Oddrun (Research report, 2003)
      Rapporten beskriver innledningsvis generelle utviklingstrekk i sjømatmarkedet. Hovedformålet er å vise eksempler på produktutvikling hvor anvendelse av biprodukter som filetavskjær og rygger har gitt nye produkter med ...
    • Ny metode for raskere utvanning av saltfiskfilet. Utvanning ved bruk av stikkinjisering og vakuumtromling 

      Olsen, Jan-Vidar; Bjørkevoll, Ingebrigt; Akse, Leif (Research report, 2003)
      Formålet med prosjektet har vært å utprøve nye utvanningsmetoder for saltfisk filet med tanke på å effektivisere utvanningsprosessen samtidig som produktets sensoriske egenskaper blir bevart. Ved bruk av følgende ...
    • Nye utvanningsmetoder for saltfisk 

      Olsen, Jan-Vidar; Bjørkevoll, Ingebrigt; Akse, Leif; Skjerdal, Taran (Nofima rapportserie, Research report, 2001)
      Målet med utprøving av nye metoder og teknologiske løsninger for utvanning av salt- og klippfisk har vært å forbedre vektutbytte, oppnå jevnere saltinnhold, redusere utvanningstiden samtidig som den sensorisk kvaliteten ...
    • Prosessering av pre- og postrigor ørret. Effekter av produksjon av røkte produkter 

      Tobiassen, Torbjørn; Olsen, Jan-Vidar; Akse, Leif (Research report, 2003)
      En svært aktuell problemstilling for norsk havbruksnæring, som har stabil tilgang til råstoff, er å prosessere laks og regnbueørret (laksefisk) før fisken går i rigor (pre-rigor). Denne produksjonsstrategien baseres på ...
    • Selkjøtt 

      Joensen, Sjurdur; Olsen, Jan-Vidar (Nofima rapportserie, Research report, 2000)
      Utgangspunktet for forsøkene er å ta vare på mest mulig av selkjøttet til konsum. Vi har valgt å se nærmere på grunnleggende egenskaper ved selkjøtt under modning og fryselagring. Biffkjøttet som ble benyttet er fra klappmyss ...
    • Test av filetlinjen til Skaginn 

      Joensen, Sjurdur; Hardarson, Vidar; Olsen, Jan-Vidar (Nofima rapportserie, Research report, 2007)
      Som del av prosjektet ”Temperaturstyring fra fangst til marked”, oppdragsgiver FHL Filetforum, har SINTEF Energiforskning og Fiskeriforskning deltatt i vurderingen av en nytt konsept for produksjon av filet som er utviklet ...
    • Utvanning av saltfisk og klippfisk. Optimalisering av utvanningsprosessen for saltfiskfilet 

      Bjørkevoll, Ingebrigt; Olsen, Jan-Vidar; Carlehög, Mats; Eilertsen, Guro (Research report, 2003)
      I dette arbeidet ble en ny metode for utvanning av saltfiskfilet optimalisert. Ferdig utvannet filet ble oppnådd på under 3 timer etter et injiseringstrinn og et tromletrinn. Samme kvalitet på utvannede produkter oppnås ...
    • Økt verdiskaping fra biprodukter og bifangst 

      Olsen, Jan-Vidar; Tobiassen, Torbjørn (Research report, 2004)
      I år 2001 var det mulig å ta ut ca 110.000 tonn biprodukter fra den norske laksefiskproduksjonen. Biprodukter fra sjømat har tidligere blitt betraktet som avfall og dermed uegnet til produksjon av produkter med høyere ...